En trädgård i balans med naturen


Med smarta val och hållbara metoder kan vi hushålla med resurser, bidra till en rik biologisk mångfald och bygga upp en frisk jord full av liv.

Blommande perennrabatt i trädgård

En hållbar trädgård är en plats full av liv

Att skapa en vacker, funktionell och hållbar trädgård handlar om att se helheten, och att förstå samspelet mellan jord, växter, vatten, djurliv – och inte minst oss människor och de behov vi har.

En hållbar trädgård tar bland annat tillvara på platsens resurser och egenskaper, stärker den biologiska mångfalden och bygger upp en levande jord. Den är utformad för att vara motståndskraftig och främja ett naturligt kretslopp där väldigt lite går till spillo. Genom att gynna mångfald och alltid göra medvetna val – från växtval och vilka maskiner vi använder till resurshantering och hur vi sköter jorden – kan vi utforma och sköta trädgårdar som är både vackra, rogivande och långsiktigt hållbara.

Jag hjälper dig att skapa, utveckla och sköta en mer hållbar trädgård, och här nedan har jag samlat lite inspiration om de delar som är bra att tänka på.

100 % förnybar el för minskad klimatpåverkan

Alla maskiner jag använder och transporter jag gör drivs helt av förnybar el, och på så sätt minimeras både buller och utsläpp av koldioxid och andra föroreningar.

Odling med frisk och levande jord i trädgårdsland

Jordhälsa – grunden för allt liv i trädgården


En frisk och levande jord är en av de viktigaste delarna av en hållbar trädgård. Istället för att ständigt gräva och störa jordens mikroliv och naturliga struktur kan vi arbeta med jordförbättrande metoder som att tillföra mullrik kompost, täckodla och plantera marktäckare.

Det hjälper jorden att behålla sin struktur, förbättrar maskarnas och mikroorganismernas livsvillkor, tillför näring och stärker växternas naturliga motståndskraft. Men den minskade jordbearbetningen minimerar även koldioxidläckaget från jorden eftersom en hälsosam jord med mycket mikroliv och bra struktur binder kol.  

Med en näringsrik och levande jord full av maskar och andra småkryp blir trädgården både mer produktiv och hållbar på lång sikt.

Bi pollinerar en blomma i en trädgård

Biologisk mångfald är naturens superkraft


En rik biologisk mångfald gör trädgården vackrare och mer levande, men också motståndskraftig. Genom att skapa utrymme för diversitet och plantera en variation av växter – blommande, vedartade och örtartade – skapar vi livsmiljöer för pollinerande insekter, fåglar och andra nyttodjur som alla bidrar till ett välfungerande ekosystem. Dessutom skapar det en naturlig skadedjursbekämpning, där nyttodjuren håller ordning på skadedjuren.

Genom att välja växter vars blomning avlöser varandra från tidig vår till sen höst kan vi erbjuda mat åt pollinatörer hela säsongen. Att plantera växter som förändras över året skapar samtidigt en årstidsvariation och kontinuerlig visuell effekt. När vintern kommer kan växter med fina fröställningar till exempel bli mat till småfåglar, samtidigt som de skapar en vacker vintersiluett.

För att skapa fler livsmiljöer kan vi låta delar av trädgården förbli mer eller mindre vilda. En vedhög kan bli hem åt insekter och igelkottar, och täta buskar kan bli skydd för småfåglar. Ju mer variation vi skapar, desto mer levande kommer trädgården att bli,

Trädgårdskompost i trädgård som är skapar kretslopp

Kretslopp – att arbeta med det vi redan har


Jord, vatten och organiskt material är värdefulla resurser som vi måste hantera med omsorg. En hållbar trädgård tar vara på det som naturen redan erbjuder och minimerar behovet av externa insatser. Vi behöver eftersträva slutna kretslopp där resterna från en process blir en resurs i en annan. Att hålla kvar näring och vatten i systemet så länge som möjligt minskar behovet av gödsling och bevattning 

Metoder som kompostering och täckodling säkerställer att värdefulla näringsämnen stannar kvar i kretsloppet och berikar jorden istället för att gå förlorade. Att tillföra organiskt material i form av kompost är faktiskt ett av de mest effektiva sätten att förbättra jordens hälsa.

Materialval spelar också en stor roll. Genom att använda återbrukade eller lokalt producerade material kan vi skapa en trädgård som naturligt smälter in i omgivningen och är mer hållbar. Men det är också viktigt att hitta en balans mellan växtmaterial och hårdgjorda ytor, för att balansera och minska trädgårdens klimatpåverkan.

När vi arbetar mer med de resurser vi redan har tillgängliga kan vi skapa trädgårdar som är både hållbara och naturligt resurseffektiva.

Varför ska vi undvika torv i trädgården?

Torv bildas i våtmarker och fungerar som en viktig kolsänka, men eftersom den tar flera tusen år att bildas är den i praktiken en icke-förnybar resurs och räknas faktiskt som ett fossilt bränsle. Och när torven sedan bryts och används i jordprodukter frigörs den lagrade koldioxiden, vilket bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser. Men torvbrytningen innebär också att de artrika våtmarkerna förstörs, miljöer som är viktiga för bland annat vattenrening och den biologiska mångfalden.

Genom att undvika torv i trädgården kan vi alltså bidra till bevarandet av viktiga ekosystem och samtidigt minska trädgårdens klimatpåverkan.

Utgå från platsens naturliga egenskaper


Varje trädgård har unika förutsättningar, och en hållbar trädgård anpassas så långt det är möjligt efter platsens naturliga egenskaper istället för att försöka förändra dem. Det skapar en mer självförsörjande, resilient och långsiktigt hållbar trädgård som samspelar med naturen snarare än att motarbeta den.

Genom att välja växter som trivs i den befintliga jordmånen, ljusförhållandena och platsens naturliga klimat och vattenförhållanden – växtens ståndort – minskar vi behovet av skötsel och bevattning, och växterna blir friskare och mer långlivade. Och det skapar långsiktigt hållbara, resurseffektiva och motståndskraftiga trädgårdar.